Osteopathie

Als osteopaat help je het lichaam op weg naar verandering en behoud van dynamisch evenwicht, door de juiste technieken te gebruiken op de juiste weefsels op dat ene moment. Deze constante zoektocht naar behoud van dynamisch evenwicht gebeurt ook in de natuur. “Osteopathy is nature” (A.T. Still)
Het is een kunst om dat juist aan te voelen.

Visie

Dat alles verbonden is met elkaar, is al lang geen nieuw gegeven meer. Met de woorden van A.T. Still gezegd: “We look at the body in health as meaning perfection and harmony, not in one part, but in the whole.”

 

We willen de patiënten dat graag zelf laten ondervinden. Dat is dan ook één van de doelstellingen binnen de praktijk. Zo leer je de signalen van je lichaam beter kennen en kom je dichter bij jezelf, waardoor je sneller kan reageren. Osteopathie vindt als dusdanig ook zijn plaats in de preventieve geneeswijze, zodat de klachten niet erger worden. Op deze manier wordt een behandeling ook efficiënter en heb je meestal niet zo heel veel behandelingen nodig. 

Daarbij aansluitend voorzien we naast de behandeling ook graag tijd om patiënten grondig te informeren en adviseren. Een goed geïnformeerde patiënt is zich meer bewust van zijn klachtenpatroon en kan daar bijgevolg ook naar handelen. Daardoor kan je als patiënt zelf meer verantwoordelijkheid opnemen in de zorg voor je eigen lichaam.

Jong en oud

Het fijne aan osteopathie is dat je er in elke fase van je leven baat bij kunt hebben. Zelfs bij het prille begin, tijdens de zwangerschap al, kan een osteopaat heel wat doen om het comfort van zowel moeder als kindje te vergroten. Elke blokkade in het lichaam kan een invloed uitoefenen en eventuele klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld, ruimte geven ter hoogte van het middenrif, kan de last bij ademhalen en maagklachten bij de moeder wegnemen. Dit is slechts een van de vele mogelijkheden. Indien er niet echt klachten zijn, kunnen we je lichaam, en meer specifiek de regio van het bekken, klaarmaken voor een optimale bevalling.

 

Ook baby’s kunnen naar de osteopaat. Zonder specifieke klachten is aan te raden om een check up te laten doen na ongeveer 6 weken bij een kinderosteopaat. Indien er wel al klachten zijn (zoals spijsverteringsklachten, voorkeurshouding, onophoudelijk wenen …), kan je al vanaf dag één naar de osteopaat. Het is fantastisch om te ondervinden hoe snel een baby reageert. Ik zie het als een voorrecht om pasgeborenen te behandelen. Bij het opgroeien gebeurt er veel (vallen, ziekte, …) en in elke fase kan er wel eens iets minder goed lopen, iets wat het lichaam zelf niet direct kan oplossen. Dat kan zich uiten in heel uiteenlopende klachten bij kinderen. Klachten bij kinderen is ook onze specialisatie. Vandaar dat we bij de yoga die we aanbieden ook focussen op kinderen en zwangere vrouwen.

Dit geldt ook voor volwassenen. Het minder goed kunnen compenseren in het lichaam op aanwezige blokkades, uit zich in klachten van gelijk welke aard. Voor alle indicaties verwijs ik graag naar www.osteopathie.be.

 

Ook 70-plussers kunnen veel baat hebben bij een osteopathische behandeling. Uiteraard worden de technieken dan aangepast en wordt er rekening gehouden met structurele problemen zoals bijvoorbeeld artrose. De beweeglijkheid herstellen, kan ook bij structurele problematiek vaak nog de klachten verminderen. Zo krijg je terug wat meer levenskwaliteit. 

We blijven het bijzonder fijn vinden om alle leeftijdsgroepen in de praktijk te zien, elk met hun bijzondere noden op dat moment. 

Doorverwijzing

Als er wordt doorverwezen naar een arts of kinderarts, wordt er een begeleidende brief meegegeven.

Indien nodig en afhankelijk van de klacht, wordt men doorgestuurd naar complementaire zorgverleners zowel binnen als buiten Studio Still. Dat kan een meerwaarde voor de behandeling betekenen. In de praktijk wordt ernaar gestreefd samen te werken met therapeuten met een gelijkaardige visie.


Tarieven

Consultatie : 65 euro